Archive for the ‘Renovations and Additions’ Category

B’nai Keshet

Wednesday, January 20th, 2010

A new 10,000sf sanctuary, social hall and foyer, that are connected to an existing residence that is on the National Historic Register. Utilizing the historic residence for Educational Programs the new addition was delicately connected to the historic structure with the new residentially scaled addition. Strong neighborhood concerns, resulted in a design that was appropriate in scale and character on the exterior and expansive yet intimate on the interior. The Ark was created, crafted and installed by the Nakashima studio. Light monitors create a constant variety and restful patterns of natural light while glowing during evening services.

Beth El Temple

Monday, January 18th, 2010

A large Conservative Congregation in a 50 year old structure that was dated and inflexible. Many of today’s programmatic needs were not being met including an intimate sanctuary, flexible space for new programs and events, energy and system inadequacies and handicapped and other code deficiencies. 40,000 sf of new and renovated space is Master Planned in a multi-phase project to be implemented as priorities and funding allow. Based on these economic and functional priorities the Phases of this project were flipped 180 degrees creating an updated sanctuary, sanctuary expansion, enlarged public foyer and multi-purpose space in the First Phase of construction.

Congregation Beth Ahm

Saturday, January 16th, 2010

A Conservative Congregation whose existing 23,000 sf building was designed by Percival Goodman in 1960. A new 13,000 sf addition includes a gallery that redefines the entire building circulation and connects the existing social hall to the new 5,300 sf ballroom, and support spaces, The juxtaposition of these new elements create a courtyard that is the focus of all social activities and insulated from the adjacent highway. Included in the project is a renovation of the existing social hall and foyer, school addition and ADA compliance for the entire building.

Shepherd of the Lakes Lutheran Church

Sunday, January 10th, 2010

The design of the sanctuary addition presented a challenging design problem. While the new building would be connected to an existing structure, the client wanted the addition to have a presence and identity appropriate to a place of contemporary worship. As with any addition it was necessary to address existing materials and scale relationships. The design also had to accommodate the constraints imposed by a limited budget. The massing of the building is derived from imagery of an open bible. Tall, north-facing clerestory windows introduce daylight into major spaces, enhancing the worship experience. The fan-shaped seating configuration wraps around the platform fostering a sense of intimacy within the congregation. The foyer/gathering space opens to the landscaped courtyard and allows the activity to spill outside in temperate weather. At night indirect lighting visible through the clerestory windows creates a symbolic beacon for the community.